máš hlad? +421 910 720 738

máš hlad? +421 910 720 738

Viete ako vzniklo vegánstvo ? Chceli by ste vedieť, či je tento spôsob stravovania zdravý a ako súvisí s budúcnosťou našej planéty ? Všetko podstatné o tomto stravovacom trende a novodobom životnom štýle nájdete našom blogu👇

 

NOVÝ TREND, ALEBO CESTA K ZDRAVIU A UDRŽATEĽNOSTI

Keď sme otvárali v Lučenci naše bistro, vôbec sme nevedeli, ako ho ľudia príjmu. S malinkou dušičkou sme sa pustili do nášho sna a verili, že vám vegánstvo s nami zachutí. Možno ste absenciu mäsa v našich jedlách vôbec neriešili a tešili sa z farieb, chutí a vôní na vašom tanieri, no možno vo vás táto téma vyvolala nové otázky a zvedavosť, ktorá chce vedieť veci ako .

JE VEGÁNSTVO VÔBEC ZDRAVÉ ?

DÁ SA DLHODOBO ŽIŤ BEZ MÄSA ?

KTO TO VÔBEC CELÉ VYMYSLEL.

Tak sme sa rozhodli na niekoľko podobných otázok odpovedať a priblížiť vám tento fenomén ,,novodobého“ stravovania z viacerých uhlov.

ČO JE VEGÁNSTVO

Vegánstvo je v prvom rade životný štýl, ktorý sa do maximálnej možnej miery snaží z našich tanierov vylúčiť všetko, čo má svoj pôvod v živočíšnej ríši. Dôvodov je hneď niekoľko. Udržateľnosť, nesúhlas s krutým zaobchádzaním so zvieratami či zdravie a vitalita ľudského tela a ducha.

AKO VEGÁNSTVO VZNIKLO

Slovo ,,vegán“ vzniklo kombináciou prvých a posledných písmen slova vegetarián a začala ho používať skupinka vegetariánov z Leicester Vegetarian Society v Anglicku, ktorí sa v roku 1944 rozhodli oddeliť od materskej skupiny a založiť si vlastnú – Vegan Society.

Rozdiel medzi vegetariánmi a vegánmi je v tom, že vegáni rázne odmietajú vo svojej kuchyni všetky produkty živočíšneho pôvodu ako vajcia, mlieko či syry, zatiaľ čo vegetariáni vylučujú zo svojho jedálnička iba mäso.

VEGÁNI A ZVIERATÁ

Vegáni tvrdia, že každé zviera má právo na život a slobodu. Že by sme mali so zvieratami v prvom rade zaobchádzať ako so živými tvormi a nie ako s potravou.

JE V TOM AJ ZÁCHRANA PLANÉTY

Okrem zvierat sa tiež snažia o zachovanie života nás všetkých a planéty na ktorej žijeme. Filozofia udržateľnosti je čoraz aktuálnejšia vo všetkých sférach ľudského života. Aj nám je táto téma mimoriadne blízka, preto okrem vegánskej kuchyne myslíme aj na využitie sezónnych zdrojov surovín a potrebu netvoriť odpad. Z tohto dôvodu máme v našom bistre aj vlastný kompostovač, ktorý vám niekedy určite ukážeme.

JE VEGÁNSTVO ZDRAVÉ ?

Jednoznačne ano a to najviac na vaše duševné zdravie. Zlepší vaše trávenie a podporí imunitu. Za spomenutie určite stojí aj zníženie váhy a duševná vyrovnanosť. Výskum v tejto oblasti ešte nie je tak vyspelý, ale mnohí z nás už tušia, čo všetko na nás a naše zdravie pôsobí.

ROZHODNUTIE JE NA VÁS

Či sa už stanete zarytým vegánom, alebo si týmto výživným jedlom sporadicky oživíte jedálniček, budeme tu pre vás radi nie len v zmysle varenia, ale aj osvety. V budúcnosti určite plánujeme sériu prednášok na tému udržateľnosti či vegánstva a tešiť sa môžete aj na kurzy zdravého varenia, ktoré prinesú nové farby a vône aj do vašej kuchyne.

Čo dodať na záver ? Nech je jedlo viac obživou ako JED (l) om či pOTRAVOU a nech sme všetci zdraví a šťastní .

Zdieľaj nás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Ostatné

Podobné články

VEGÁNSTVO A ŠPORT

VEGÁNSTVO A ŠPORT

Ľudia majú často utkvelú predstavu, že vegánstvo a šport sa vzájomne vylučujú. Veď na tréning treba mať predsa poriadnu silu, či nie ? Existuje však hŕstka ľudí, ktorí tieto mýty s prehľadom boria svojimi športovými výkonmi.

VEGÁNSTVO

Viete ako vzniklo vegánstvo ? Chceli by ste vedieť, či je tento spôsob stravovania zdravý a ako súvisí s budúcnosťou našej planéty ? Všetko podstatné o tomto stravovacom trende a novodobom životnom štýle nájdete našom blogu👇

KTO SME

A vtedy to prišlo. Nápad otvoriť vegánske bistro s pravidelnými ochutnávkami kvalitných vín a kvalitnou slovenskou vinotékou. Bolo to ako spojenie nás dvoch vo všetkých našich vizíách, záľubách, daroch a talentoch.

AKO SA TO CELÉ STALO

…boli sme mladý pár, akých je na svete veľa. Môj priateľ pracoval v gastronómii dlhé roky a neskôr našiel svoju vášeň a záľubu v práci someliéra. Keďže vo víne býva pravda a ja som zase bývala s týmto mojím skvelým nápaditým mužom, všimol si, že sa hľadám a tiež, že mi to ide s vegánskou kuchyňou…